woensdag 24 oktober 2012

28 oktober : dag van de stilte


Elk jaar op de laatste zondag van oktober gaat in heel Europa de wintertijd in. Overal draaien we die dag de klok één uur terug. Of beter: we zetten met z’n allen de wijzers één uur stil. Even lijkt er rek te zitten op de kloktijd. Even wat minder nood om op tijd te zijn, om een deadline te halen.
De jaarlijkse sensibiliseringscampagne rond de waarde van stilte, rust en ruimte in het leven van alledag vindt op 28 oktober voor de tweede maal plaats. Die dag maken tal van gemeenten en steden, organisaties en individuele burgers overal in Vlaanderen en Brussel tijd voor wat er werkelijk toe doet.
Om de dag in stilte door te brengen, heeft de bib heel wat te bieden. Een paar suggesties :
- Leer ons stil te zitten : een scepticus zoekt zin en gezondheid / Tim Parks.
Wanneer Parks wordt gekweld door pijn die niemand lijkt te kunnen verklaren of verhelpen, wordt hij gedwongen een paar harde waarheden over de relatie tussen lichaam en geest, over onze hectische samenleving en over zijn schrijverschap onder ogen te zien.
- Lof der stilte : een koestergids / Manu Adriaens.
Een abecedarium in verband met het thema 'stilte', waarin weetjes, anekdotes en filosofische citaten alfabetisch de revue passeren. Het leuke is dat de lezer erin kan grasduinen en op elk moment van de dag een stukje kan savoureren. Het boek is de neerslag van een project rond stilte- en rustbeleving, waaraan enkele steden en gemeenten meewerkten.
- Reizen naar jezelf : onthaasten, bezinnen, verstillen, herbronnen / Karin Swiers.
Onthaasten en herbronnen zijn populaire woorden vandaag de dag. Vele mensen willen een pauze nemen van hun hectische leven en hebben nood aan rust, aan tijd voor zichzelf. Karin Swiers en Hans Westerling ontdekten dat er een verrassend en gevarieerd aanbod in België en Nederland is met voor elk wat wils om te reizen naar jezelf. Wroeten in de klei, werken met paarden, dansen op het strand, icoonmeditaties en energieke eeuwenoude wijsheden.
- Stilte als antwoord / Sara Maitland.
Een fascinerende benadering van het fenomeen stilte: analytisch, persoonlijk, eerlijk en onderhoudend. Te lezen als reisverslag. En als een overzicht van wat stilte heeft betekend in verschillende tijden en voor uiteenlopende mensen als de vroege christelijke kluizenaars, de man op zee of de boeddhist.

Maar met om het even welk boek in een hoek bent u ook stil natuurlijk…

Geen opmerkingen:

Een reactie posten