maandag 22 augustus 2011

Ieper in Stukken : Op 't Perron (9 september tot 10 oktober, CC Het Perron)

"OPGELET PERRON VIER : DE TENTOONSTELLING IS GEOPEND"


Sedert 18 maart 1854 is Ieper aan het spoorwegnet aangesloten. Jarenlang reden er vanuit Ieper treinen op de lijnen 63, 64 en 69 naar Torhout, Roeselare, Hazebroek en Kortrijk. Van een ooit intens stoomverkeer is heden alleen de elektrische stroom tussen Kortrijk en Ieper (en verder naar Poperinge) overgebleven. Sedert de late 19de eeuw raakte ook het omliggende platteland door trams met Ieper verbonden. Midden vorige eeuw zijn de tramlijnen weer opgebroken en door bussen van "De Lijn" vervangen.

Toch zijn van dit openbaar vervoer vele archivalia, foto's, gebouwen enz. bewaard gebleven. Deze tentoonstelling wil geenszins de regionale geschiedenis van trein en tram tot in het detail vertellen. Bedoeling is om de "Perronbezoeker" of de "verdwaalde reiziger" te laten genieten van een mobiliteitsatmosfeer. De trein is altijd een beetje reizen denkt en dacht de toerist. De pendelaar hoopt op klokvaste verbindingen. Met de botertram kon men naar de Ieperse zaterdagmarkt. Militaire treinen kondigden kommer en kwel aan. En in café "De Tramstatie" kon men van een frisse pint genieten... Dit nieuwe cultuurcentrum wil met deze tentoonstelling bovenal een perron voor erfgoed zijn. We hopen dat de bezoeker dit zo ervaart en zich in 150 jaar Ieperse trein- en tramgeschiedenis laat vervoeren.

Een organisatie van het CultuurCentrum en het Stadsarchief.

2 opmerkingen:

  1. "Van een ooit intens stoomverkeer is heden alleen de electrische stroom tussen Kortrijk en Ieper overgebleven." Ontwaar ik hier een stukje 'ouderwetse' rivaliteit tussen de Ieperse 'kiendjes' en de Poperingse 'keikopjes'? Tussen de stations van Ieper en Poperinge stroomt er elektriek hoor! :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Die rivaliteit ligt allang achter ons....maar voor alle duidelijkheid is de tekst intussen aangepast.

    BeantwoordenVerwijderen